Stolt erfaringskonsulent!

Stigespill: En metafor for livets opp- og nedturer

 

Å finne drømmejobben er ikke enkelt. Noen yrker kan virke flotte og gi høy lønn, men gir lite mening og glede. Andre jobber gir en flott tittel, men gjør en utbrent.

 

En meningsfull jobb

Heldigvis er vi også forskjellige, og trives i ulike yrker. For ti år siden startet jeg i min drømmejobb, jobben som erfaringskonsulent i Helse Bergen. Selvfølgelig er det tunge og vanskelige dager i dette yrket også, og utfordringene står i kø. Det er likevel en ting som skiller denne jobben fra andre jobber, og som gjør den veldig meningsfull: Det å få bruke egne erfaringer til hjelp for andre, hjelpe andre å finne lys og skatter i mørket. Mange mennesker henger i den tynneste tråd. En erfaringskonsulent kan være den tråden. Det eneste som holder dem oppe.

 

Å kaste ned et tau

Når et menneske er deprimert og nede i det svarte mørke hullet er det mange måter å hjelpe på. Noen kaster ned et tau til den som sliter der nede, og ber vedkommende ta seg sammen og komme seg opp tauet selv. Andre står på og haler og drar dem opp av det svarte hullet, og hjelper på den måten.

En erfaringskonsulent kan selv fire seg ned, tvinne seg sammen med den en skal hjelpe, og så sakte dras opp, sammen. Å få være et levende håp, å gå sammen den tunge veien med den som sliter, og å se håpet begynne å lyse for dem, det gir dagen, jobben, og livet mening. Vi hjelper på en annen måte, ved at vi selv har vært i det svarte mørke hullet. Vi vet hvordan det er der og hvor vanskelig det er å komme seg opp. Men vi vet også at det er mulig, og at det er lys der oppe.

 

Bør en bli erfaringskonsulent?

Så hvorfor bli erfaringskonsulent, og bør en bli erfaringskonsulent? I det siste har dette spørsmålet kommet opp i media og andre steder. Lønnen er ikke den beste, og kanskje kan en bli noe mer, noe annet? Bør en fraråde andre fra å bli erfaringskonsulent? Er erfaringskonsulentrollen kun for de med hull i CV-en som ikke kan bli noe annet? Nederst på rangstigen liksom. Slike innspill gjør meg både engasjert og litt provosert. Jeg er ikke erfaringskonsulent på grunn av lønnen, heller på tross av, OG jeg er ikke erfaringskonsulent fordi jeg ikke kan bli noe annet, men fordi det er det jeg aller, aller helst ønsker å være!

Jeg har ikke hull i CV`en, men jeg har vonde erfaringer jeg må leve med. En «helt vanlig» jobb har jeg også hatt, men jeg omskolerte meg til å bli nettopp erfaringskonsulent. Videreutdanning kan være vel og bra, og om man ønsker det kan man gjerne ta mer relevant utdanning, og bruke det i jobben. Erfaringskonsulent kan likevel være drømmejobben man velger å bli i. Om jeg kunne velge å bli lege, sykepleier, professor, eller hva som helst, og hadde utdanningen til det, så ville jeg like fullt valgt erfaringskonsulentyrket! Dette vet jeg også om mange andre erfaringskonsulenter som sier.

 

«Jeg vet jeg har reddet liv»

Jeg føler meg privilegert. Tenk jeg får være et levende håp for andre, og få hjelpe andre ut av mørket! Jeg vet at jeg har reddet liv, og jeg tror vi erfaringskonsulenter redder flere liv enn vi aner. Vi hjelper også andre til å få et bedre liv, og til bedre tjenester i helsevesenet. Jeg tror også at jobben min holder meg selv frisk. Ett tilbakefall har jeg hatt i disse årene, men det ser jeg på som en solid etterutdanning. Vil jeg så råde noen å bli erfaringskonsulent? Definitivt! For dette er verdens mest verdifulle og meningsfulle yrke! Og jeg er jaggu meg vanvittig stolt av å være nettopp det; Erfaringskonsulent!!

 

Solveig Bartun Rob er erfaringskonsulent ved Kronstad DPS. Fra januar til juni i 2024 har hun månedlig gjestespalte hos Erfaringssentrum. Les det forrige innlegget hennes her