Natthuset Bergen – en brukerstyrt plass for akuttovernatting

28. februar åpnet Natthuset dørene i Bergen. Natthuset driftes av Huset Bergen og er et samarbeid med Bergen kommune. Vi tok en prat med Marianne Cook Pierron som er daglig leder på Huset Bergen.

 

Brukerstyrt

Natthuset er brukerstyrt akkurat som Huset Bergen, som vil si at alle ansatte på Huset Bergen har egenerfaring elller er pårørende.

«På Natthuset er vi heldig og har folk som stort sett har egenerfaring og pårørendeerfaring, og et par som ikke har. Det ble vi nødt til for å møte vårt mål som er at Natthuset er åpent syv dager i uka, hver eneste dag av året,» kan Marianne fortelle.

Hva er Natthuset?

«Natthuset er et sted for akuttovernatting, spesielt for de som sliter med rusmiddelutfordringer og ikke har et fast bosted. Det er både enkeltrom og dobbeltrom tilgjengelig. Hvert rom har sitt eget bad, og gjestene får også en matpakke ved ankomst. På Natthuset møter gjestene ansatte som har erfaring med rus, eller som har erfaring som pårørende. Det er alltid tre våkne nattevakter til stede for å sikre trygghet og støtte gjestene gjennom natten.»

Hva fikk dere til å starte dette prosjektet?

«Bergen kommune tok kontakt og lurte på om vi var interessert i å drive et slikt tilbud. Vi takket selvfølgelig ja til denne muligheten! Jeg synes dette er råkult og det er banebrytende i Norden! Vi kjenner kun til at dette er gjort i Skottland og Tyskland tidligere.»

Hvem kan bruke Natthuset?

«Som nevnt er det et tilbud for de som trenger akuttovernatting, spesielt rettet mot personer med rusutfordringer og uten fast bolig. Gjester kan komme inn fra klokken 22:00 og må forlate stedet innen klokken 09:00 neste dag.»

At erfaringskompetanse tas i bruk, tas på alvor, og at det er helt i forkant av hva som møter brukerne, er noe vi i Erfaringssentrum synes er viktig. Vi ser frem imot å høre mer om det viktige arbeidet som gjøres på Natthuset Bergen!

 

Ønsker du å lese mer om brukermedvirkning? Sjekk ut vår ressursside.