Å lage jul også for de som ikke liker jul

Stigespill: En metafor for livets opp- og nedturer
Julen ringes snart inn, og det er mange som har store forventninger. I julen skal man være glad og kose seg. Man skal handle dyre gaver, bake flotte kaker, og samles med familie og venner for å spise god mat. Dessverre så er det stadig flere som ikke liker julen, som ikke klarer å følge alle kravene, eller som syns julen er den tyngste og vanskeligste tiden på året. Julen gjør ensomme ensommere, den gjør fattige fattigere, og den gjør kontrastene større enn ellers i året.

I min jobb som erfaringskonsulent på Kronstad DPS (distriktspsykiatriske senter) møter jeg mange som gruer seg til julen, som har angst og depresjon som blir tyngre i julen fordi «alle andre» har det så bra. De er gjerne alene, og i julen føler de seg enda mer alene. I julen er det ekstra travelt å jobbe i psykiatrien. Flere har det vanskelig, og det å ha det vanskelig blir mer synlig.

Er det ikke rart?

Er det ikke rart at julen som opprinnelig handler om en frelser født inn i en fattig familie i en skitten stall, plutselig handler om dyre flotte gaver og fråtsing i mat? Julen er blitt kontrastenes høytid mellom fattig og rik, syk og frisk.

Fasaden til Ola Normann i julen er glede, pynting og baking, og dyre gaver. Bak fasaden derimot er utilstrekkeligheten og slitenheten, og for mange også ensomhet, angst og depresjon.

For våre pasienter handler ikke julen om pinnekjøtt og gaver, men om å overleve nok en dag med tung depresjon og uutholdelig angst, og et ønske om håp i mørket. For oss som jobber der handler det om å være til stede i en vanskelig tid, prøve å finne noe meningsfullt å fylle dagene deres med, og gi håp.

Idrettslaget for alle

Psykiatrialliansen, et idrettslag innfor psykisk helse, har kontor på DPS-et. De har treninger for pasienter hele julen, også på de røde dagene, dagene som for mange er ulidelig lange og uten innhold. Ikke alle liker julen. Ikke alle har noen å feire med, og ikke alle klarer å feire fordi de er for syke. For dem skal vi og lage jul, på deres premisser. Være til stede og møte dem der de er. Se dem og lytte til hva de trenger. Dette jobber jeg og mine kollegaer med. Å lage en jul for de som ikke liker julen, og for dem som har det for mørkt til å feire en lys «vanlig» jul.

«Håp»

En av de flotteste gavene jeg har fått henger på kontoret mitt. Et bilde som heter «Håp», malt av en flott dame som er takknemlig for håpet vi erfaringskonsulenter gir. Håp er livsviktig.

Tenk om vi kunne bruke julen til å gi håp, se hverandre, og gjøre livet litt lettere for andre. Slik julen er blitt er det den vanskeligste tiden på året for mange. For meg er julen blitt mer glede over å gi enn å få. Gi håp til noen som kun ser håpløshet. Hjelpe gjennom julen, som for mange er den tyngste tiden i året. Desember og jul er mørketid, men snart snur solen, og håpet er der selv om en ikke ser det. Mitt ønske er å hjelpe mine pasienter til å finne dette håpet midt i den mørkeste juletiden.

Skrevet av Solveig Bartun Rob (Erfaringskonsulent ved Kronstad DPS)