Gjennom barrierene – Arbeidsgiveren: Hakan Ucarli

En del av det som tillater erfaringskonsulentene å få bruke sin verdifulle kompetanse er en god arbeidsgiver. Disse arbeidsgiverne er verdt å synliggjøre og vårt mål er å løfte frem det gode arbeidet som gjøres lokalt. Mange erfaringskonsulenter trives godt i jobben, og vi ser at stadig flere arbeidsgivere tar ansvaret med å ansette erfaringskonsulenter på alvor.

Gjennom intervjuer med arbeidsgivere håper vi å inspirere og synliggjøre verdien av det gode arbeidet så mange arbeidsgivere gjør rundt om i landet. Vi tok derfor derfor turen til Nesodden for å slå av en prat med Hakan Ucarli som er avdelingsleder i Nesodden kommune. Hakan er fremadtenkende, ikke redd for å prøve ut ting og har stor tro på verdien av erfaring.

 

Hvordan startet du i feltet, Hakan?

Jeg startet på dette feltet i 2008. Da bygde vi opp en §12 institusjon som vi dessverre måtte legge ned i 2012.

Etter det startet jeg som nattevakt på et bofellesskap. Noen så potensialet i meg, og etter en stund fikk jeg gå over til dagarbeid og fast stilling. Etter det ble jeg fagleder, og i 2015 fikk jeg stilling som avdelingsleder.

Vi var 15 årsverk da jeg begynte, og i dag er vi 44 årsverk og nå klarer vi faktisk å møte behovene til Nesodden kommune som har blitt stadig mer synlige.

Vi utfordrer systemet og prøver ut nye måter å jobbe på. For eksempel hadde vi en av landets første FACT-team. På Nesoddtangen Gård, hvor det jobber to erfaringskonsulenter, jobber vi evidensbasert og recovery-orientert, og vi har fått mye inspirasjon fra Jæren Recovery College i ettertid da vi etablerte Recoveryskole i vår kommune.

Hva er du spesielt opptatt av?

Jeg er spesielt opptatt av de som faller mellom flere stoler. De som omtales som samfunnsverstingene. Jeg ønsker å hjelpe de.

Jeg leser omtrent aldri en bok, men jeg kan kose meg med en stortingsmelding! For meg er det spennende å være i forkant og oppdatert på feltet – kanskje litt nerdete, men det er min form for terapi.

Hva tenker du om erfaringskompetanse?

Jeg har stor tro på erfaring, og samtidig har jeg veldig tro på at man ikke skal ta over rollen til hverandre. Vår bibel er «Sammen om mestring», og vi setter tverrfaglighet øverst, med recovery som en klar nummer to.

Vi må respektere hverandres fagfelt og kombinere vår kompetanse for å skape noe som fungerer. Erfaringskonsulenter bidrar med viktige perspektiver og spørsmål. Mange glemmer at erfaringskonsulenter som har jobbet en stund, også får innsikt i det faglige. Etter hvert opparbeider de seg en imponerende kompetanse.

Matlaging på Nesoddtangen Gård
Å anerkjenne erfaringskompetanse

Om noen ikke anerkjenner erfaringskompetanse? Nei, hører jeg noe sånt da blir det en samtale med meg.

Faglig uenighet er en ting, men å overse verdien av erfaringskompetanse er noe annet. Når vi møter utfordringer, må vi være åpne for å finne nye løsninger. Feltet vårt har sjelden én fasit, så vi må tørre å prøve forskjellige tilnærminger. Jeg skal sørge for at kommunen skal få dekket behovene vi har og man må ha flere gode perspektiver for å se løsningene.

Bruk av erfaringskonsulenter i hverdagen

Jeg liker å involvere erfaringskonsulenter i det daglige arbeidet. For eksempel kan de hente brukere hjemme, kjøre dem til behandling på DPS, og snakke med dem både på vei til og fra timen. Å kunne spørre: «Hva synes du om samtalen?» og å ha den samtalen kan være utrolig nyttig. Vi tar mye for gitt, men for mange er disse små tingene en stor utfordring. Jeg har stor tro på å bruke erfaringskonsulenter i hverdagen.

Jobbintervjuet kan være utfordrende for mange. Har du noen tips?

Ja, når du er på jobbintervjuet, ikke sitt der med lua i hånda, som om du har gjort noe galt Det er jo erfaringa di jeg er ute etter! Ikke unnskyld deg fordi du har hull i CV-en. Være åpen og direkte om det. Jo verre CV du har, jo bedre er det. Jo mer har du opplevd og jo mer erfaring har du. Hullet i CV-en er der du har du opparbeidet kompetansen din og arbeidsgivere og erfaringskonsulenter må tørre å snakke om det man skal bli ansatt for.

Hva er dine tips til arbeidsgivere?

Vær ærlig og direkte under jobbintervjuet. Har jeg et menneske her som har lagt tingene bak seg eller ikke? Det er viktig for meg å lære om. Si man har hatt en psykisk lidelse. Da kan det blusse opp om man havner i en utfordrende situasjon på jobb kan det utløse tilbakefall. Da har vi som arbeidsgivere et ansvar.

Men samtidig, de fleste mennesker havner på en smell. «Møtt veggen» sier mange, men med en gang det handler om mennesker med egenerfaring så setter vi de i bås. Så man må satse på dette, man må tørre, fordi man kan få et enormt kompetanseløft.

Vi må ha tro på mennesker. Tro på endring. Eller så er det jo ikke noe poeng. Om du ikke har tro på endring er ikke dette feltet noe for deg.

 

Vi søker arbeidsgivere som ønsker å bidra til et verdifullt nettverk!

Har du erfaringskonsulenter i staben? Vi inviterer arbeidsgivere til å delta i et nettverk for å diskutere utfordringer, dele erfaringer og utvikle gode løsninger sammen.

Gjennom nettverket kan man:

      • Utveksle innsikt og erfaringer med andre arbeidsgivere.
      • Drøfte hvordan erfaringskonsulentenes kompetanse best kan integreres i arbeidsplassen.
      • Utforske praktiske løsninger på felles utfordringer knyttet til rollen og arbeidsmiljøet.

Vi ønsker å samle arbeidsgivere som ser verdien av erfaringskonsulenters bidrag, og som vil bidra til å styrke denne rollen i arbeidslivet. Interessert i å delta? Send en e-post til postmottak@erfaringssentrum.no

 

 

Vi har tidligere intervjuet arbeidsgiver Trond Aarre. Sjekk ut intervjuet med han her.

Del på Facebook
Twitter
Del videre på LinkedIn