Brukermedvirkning på Nesoddtangen Gård

brukermedvirkning-pa-nesoddtangen-gard

Mirabel og Daniel i Erfaringssentrum tok en kjølig mars-dag båten over til Nesoddtangen Gård og slo an en av en hyggelig prat med erfaringskonsulent Henrik Sveen og ergoterapeut Jannike Robinson. Nesoddtangen Gård huser en dedikert stab på tre ansatte i 80%-stillinger og en i en 30%-stilling. Det er åpent alle hverdager, bortsett fra fredager. Da arrangeres det borgerlige vielser på gården. Nesoddtangen Gård har vært en aktiv plass med ulike aktiviteter i hele 21 år.

 

 

Arbeidstrening før ansettelse

Erfaringskonsulenten Henrik benyttet stedet som arbeidstrening før han ble ansatt.

«Jeg har alltid hatt interesse for mat. Begynte å jobbe som frivillig på kjøkkenet med å lage supper og slikt, og jeg kjente på mye mestring. Det begynte med én dag på kjøkkenet i uka, så ble det flere og andre ting også,» forteller Henrik.

Henrik var så motivert at han reiste til Bergen for å begynne på MB-programmet.

«Jeg dro faktisk til bergen bare for å bli med på MB-programmet, men fikk bare ikke plass. Men de sa at Oslo kommune skulle opprette en liknende skole. Så da fikk bli med på en introsamtale der og fikk plass på Erfaringsskolen. For meg var det veldig gøy å sitte og se en lærer stå foran tavla. Pensum var kjempespennende! Og sånn hadde det ikke vært for meg før.»

Recovery-skole og andre aktiviteter

På mandager og tirsdager er det Recovery-skole på gården. Jannike forteller at hun hentet inspirasjon til kurset fra England. Hun utdannet seg som ergoterapeut i der og ble inspirert av Recovery-tilnærmingen allerede da. Da Henrik og Jannicke bestemte seg for å etablere recovery-skole  besøkte de Recovery Sagatun for å lære om hvordan Sagatun praktiserer brukerstyring.

Recovery-skole og andre aktiviteter

«Fra kursledelse til planlegging av aktiviteter, er alle deltakerne likeverdige. Styrken med å ha en erfaringskonsulent her er enorm,» er Jannike tydelig på. «Det gir brukerne et tydelig bilde av hva som er mulig.»

Torsdager er spesielle med pizza, quiz og annen underholdning, og de skulle gjerne hatt flere kurs, men det er brukerstyre som virkelig er i fokus.

Brukerstyre

Gjennom en kontinuerlig prosess med veiledning og inspirasjon fra blant annet Sagatun Brukerstyrt Senter, utforsker Nesoddtangen Gård stadig nye måter å inkludere brukere på, og de er godt i gang med å opprette et brukerstyre.

«Brukerstyre handler om å gi brukerne en reell følelse av eierskap til stedet,» forklarer Jannike. «Vi ønsker å tilby de aktivitetene brukerne selv ønsker og lar dem ta ledelsen, og så må vi ansatte være tilgjengelige og støtte aktivitetene.»

«Nå heter det brukerstyre, men før het det brukerråd,» forteller Jannike. «Man kan bruke mange ord, men det er hva man legger i ordet som er det viktigste. Enten det er deltaker eller bruker. Så lenge jeg og vi anser hverandre som likeverdig i samarbeidet eller oppgaven.»

«En annen viktig dimensjon av brukerstyring er å balansere ansvar og glede. Det handler om å skape et miljø der folk kan ta litt plass og ha det gøy.»

«Vi vil ikke ha et brukerstyrt senter for å spare penger,» poengterer Jannike.

Brukerstyre i fokus

«Mange ønsker kveldsåpent, men det har vi ikke timer nok til, så det er perfekt for et brukerstyre å gjøre. På Sagatun er det slik at man får nøkkel om man har vært der lenge. Det syntes vi er kult, men vi får ikke gjort det akkurat nå fordi gården leies ut i helgene og slikt,» forteller Jannike.

Jannike og Henrik snakker varmt om lederen sin og forteller at med støtte fra han blir brukermedvirkning og planlegging lettere. «Vi planlegger et halvt år av gangen. Men med brukerstyret i tankene, ser vi frem til å gjøre enda mer sammen i fellesskap med alle brukerne,» avslutter Jannike.

 

Vil du se og høre mer fra Jannike og Henrik? De kommer til inspirasjonsdagen for erfaringskonsulenter i Oslo i juni! Påmelding og informasjon: HER