Erfaringskonsulentens hjørne: Aurora Kvifte – Fra erfaring til inspirasjon

I denne utgaven av Erfaringskonsulentens hjørne møter vi Aurora Kvifte, en 21 år gammel erfaringskonsulent som jobber på Ung Arena+ i Tønsberg. Hun deler sin historie, hva rollen betyr for henne, og hvordan hun ser erfaringskompetanse som en nøkkel til å forbedre helse- og velferdstjenestene.

 

Hva inspirerte deg til rollen som erfaringskonsulent?

– Jeg visste ikke helt at det fantes noe som het erfaringskonsulent før noen tipset meg om det og om å søke på en stilling som erfaringskonsulent. Da jeg leste om det, tenkte jeg at dette var et bra sted å starte, sier Aurora. 

Hun forteller at muligheten til å bruke egne erfaringer i en jobb uten å ha en ferdig utdanning motiverte henne til å ta skrittet. 

– Jeg følte at jeg kunne bruke det jeg har vært gjennom til noe godt, uten å vente på at alt i livet mitt skulle være perfekt først. Selv om det var skummelt, kjentes det også riktig, sier hun. 

 

Hva betyr rollen for deg personlig?

– Å kunne bruke det vonde som har vært til noe godt for noen andre betyr mye for meg. Det gjør at det vonde ikke bare føles som bortkastet. Jeg kan faktisk bruke de erfaringene til noe meningsfylt, forklarer hun. 

Hun ser rollen som en måte å gi håp til andre, enten ved å støtte dem i tøffe perioder eller ved å være til hjelp for andre slik at de kan unngå å havne i lignende situasjoner. 

– Det gir meg en følelse av at det mørke kapitlet i livet mitt kan bidra til noe positivt for andre, sier Aurora. 

 

Når erfaring gjør en forskjell

Selv om hun er ny i rollen, har hun allerede kjent på hvordan hennes delinger kan inspirere andre. 

– Jeg har vært aktiv på sosiale medier og delt erfaringer der. Det har vært utrolig å få tilbakemeldinger fra folk som sier at det jeg har delt har motivert dem til å søke hjelp eller snakke med noen. Selv om det ikke er én spesifikk hendelse, har det vært mange små øyeblikk som betyr mye, sier hun. 

 

Hva er mest givende og mest utfordrende med rollen?

– Det mest givende er å føle at det jeg har opplevd faktisk er kunnskap som kan hjelpe andre. Det å bruke det til å støtte både ungdom og helsepersonell er en sterk opplevelse, sier hun. 

Men rollen har også sine utfordringer. 

– Det vanskeligste har nok vært å kjenne på et press og forventning om at livet mitt må være helt perfekt hele tiden, at jeg ikke kan ha dårlige perioder, fordi jeg skal være et eksempel på at livet kan bli bedre. Det har vært krevende. Samtidig har jeg nå lært at alle har dårlige dager inkludert meg, sier Aurora. 

 

Hva savnes for å styrke rollen, og hvilke forbedringer håper du på?

Som ny i rollen ser Aurora mange muligheter for læring og utvikling. 

– Jeg har spurt om flere kurs, særlig innen samtaleteknikker, og det har jeg begynt å få på plass. Men jeg savner å ha noen å sparre med, andre erfaringskonsulenter som jeg kan dele erfaringer og lære av. Det tror jeg ville styrket meg mye, sier hun. 

Hun understreker hvor verdifullt det er å bygge nettverk og ha et fellesskap med andre i lignende roller. 

 

Hvordan kan erfaringskompetanse endre helse- og velferdstjenestene?

– Det er brukerne selv som vet hva som egentlig fungerer. Ved å inkludere erfaringskonsulenter, kan vi sørge for at tjenestene blir mer tilpasset den enkelte. Det handler om å se mennesket bak systemet og skape et mer personlig preg på hjelpen, sier hun. 

Hun mener at erfaringskonsulenter kan bidra til å utfordre standardiserte forløp og åpne for flere ulike veier til bedring. 

 

Råd til kommende erfaringskonsulenter og arbeidsgivere

Til de som vurderer å bli erfaringskonsulenter, har Aurora en tydelig beskjed: 

– Ikke vær så streng mot deg selv. Du trenger ikke å ha livet ditt 100 prosent på stell for å søke. Hvis du føler at du har noe å bidra med, så gjør det. Ikke vær redd for at du ikke skal få det til, sier hun. 

Hun oppfordrer arbeidsgivere til å fokusere på personen foran dem og hvordan de reflektere rundt det som har vært, og særlig hvordan de møter situasjonene de står i nå. Fremfor hvor lang tid det har gått siden de sto i tøffe situasjoner. Det er fordi det trenger ikke å ta ti år før du kan jobbe med dette.  

– Det handler om hvem de er nå. Hvordan de tenker om det som har vært og hva de kan bidra med her de er nå. Jeg synes det er viktig å se verdien i deres reise, avslutter hun. 

Del på Facebook
Twitter
Del videre på LinkedIn