Årets erfaringskonsulent 2020 er Morten Brodahl

Morten Brodahl tildeles erfaringskonsulentprisen 2020

Erfaringskonsulentprisen deles årlig ut av Erfaringssentrum og kandidaten innstilles av en uavhengig nominasjonskomité. Prisen går til en erfaringskonsulent som har utmerket seg innen psykisk helse- og rusfeltet.

Prisen ble delt ut første gang i 2017 og har de siste tre årene vært en viktig markering for erfaringskonsulenter over hele landet. Til vanlig blir prisen delt ut på den årlige nasjonale konferansen for erfaringskonsulenter, men på grunn av COVID-19 måtte prisen i år deles ut på en litt uvanlig måte. Leder i Erfaringssentrum Torbjørn Mohn-Haugen og styremedlem Monika Landsverk tok turen til Sagatun Brukerstyrte senter på Hamar for å delta på overrekkelsen. 

 

Prisen ble formelt delt ut av leder for Sagatun Regionalt brukerstyrte senter Kårhild Husom Løken. Prisen gikk til den kjente og kjære erfaringskonsulenten Morten Brodahl for hans mangeårige arbeid som erfaringskonsulent på flere ulike nivåer på psykisk helse- og rusfeltet. Han har vært og er en tydelig og viktig stemme for utviklingen av erfaringskonsulentrollen i Norge.

 

Priskomitèens arbeid

 

Priskomitèen for 2020 har bestått av Kirsten Szakallos, Ellinor Helle, Erik Haugen og Anne Eriksen Hammer som har lest og vurdert nominasjonene som har kommet inn.

Komitéen fikk inn mange gode og verdige kandidater til erfaringskonsulentprisen 2020. Det var likevel en som pekte seg tydelig ut. Komiteen var enstemmig i sin avgjørelse etter å ha fulgt denne personens viktige arbeid gjennom flere år. En av begrunnelsene som kom inn, gjorde at valgkomiteen ikke tvilte et sekund. De beskriver det slik: Kandidaten er ikke  «bare» en fantastisk erfaringskonsulent men han jobber aktivt for å løfte erfaringskompetansen og videreutvikle erfaringskonsulent-rollen.

 

Nominasjonskomiteen beskriver årets vinner slik:

«Morten har en tydelig stemme og har nå et tosifret antall år bidratt til å løfte erfaringskompetanse som felt i Norge. Dette gjennom sine mange ulike roller og verv. Han er en rollemodell for andre erfaringskonsulenter som har fått til mye og viser hvordan det er mulig å ha en karriere og avansere til ulike roller og oppgaver i en erfaringskonsulentrolle.

 

Som menneske er han behagelig å være sammen med. Morten kan balansere mellom å ta rommet og være en tydelig stemme på vegne av andre, men kan også gi dette rommet til andre ved å støtte dem og løfte dem. Han er rett og slett god til å lytte til andre og både kan og tør forandre mening. Han er ydmyk og deler alltid på ære. Også, når han egentlig selv fortjener mest ære.

 

Morten har i hele denne lange perioden i sine ulike roller/verv og stillinger vært en pådriver for recovery-orienterte perspektiver og praksis. Dette ved å jobbe i tjenestene og løfte tjeneste-brukernes stemme og behov for å motta hjelp på egne premisser, hjelpe dem (andre fagansatte) som jobber i tjenestene å bli bedre på å «dele makten» og ikke minst bidra i forskning slik at vi får nødvendig kunnskap om hva som faktisk fungerer»

 

Utdelingen

Morten måtte haste videre til et intervju med NRK Innlandet, men vår organisasjonssekretær Andrea Holst rakk å få noen få ord med prisvinneren rett etter at han hadde vunnet prisen.

 

Hva betyr denne prisen for deg?

– For meg er dette ikke bare en pris til meg, men til alle som er erfaringskonsulenter.

 

Hva er viktig for deg å fokusere på framover nå?

– Vi må få opp best mulig kvalitet på tjenestene erfaringskonsulenter bidrar inn i, sammen med fagpersoner. Vi skal jobbe enda mer for å være et ekstra verktøy i verktøykassa.
For meg blir det viktigere å jobbe enda mer inn forskningssamarbeid for å bidra på en god måte. Jeg håper få lov til å bidra til at erfaringssentrum skal fremmes og kanskje jobbe for å få inn eksterne fagfolk i organisasjonen.

 

Hva syntes du om utdelingen?

– Det var rart. Jeg har aldri fått noen pris før. Jeg vant en bamse på tivoli da jeg var 7 år, så det er lenge siden jeg har vunnet noe. Man jobber jo ikke for å få en pris! Man jobber for å hjelpe andre mennesker, samtidig som man har en god og viktig jobb. Det handler jo om at folk skal få det man har krav på som innbyggere og borgere i en kommune.

Morten hastet videre til et intervju med NRK og var tydelig rørt og satt ut av den overraskende utdelingen. En verdig og ydmyk vinner som helst vil dele prisen sin med flere!

 

En verdig og viktig vinner

 

– Morten er en verdig vinner av erfaringskonsulentprisen. Jeg ble kjent med Morten for fire år siden da jeg selv var helt ny erfaringskonsulent. Han er et flott og varmt menneske, og måten han kan reflektere rundt erfaringskonsulentrollen og evner å få frem de gode perspektivene er veldig viktig i feltet vårt sier styreleder i Erfaringssentrum, Torbjørn Mohn-Haugen.

 

Erfaringssentrum oppfordrer alle til å gratulere Morten Brodahl med prisen. Dette er en anerkjennelse han virkelig fortjener etter mange år i psykisk helse- og rusfeltet

 

Vi vil oppfordre alle til å sende sine gratulasjoner til Morten slik at en definitivt verdig vinner får anerkjennelsen han fortjener! Vi tar gjerne imot videohilsener og skriftlige meldinger med gratulasjoner som videreformidles til Morten og legges ut i våre digitale kanaler! De kan sendes til andrea@erfaringssentrum.no.