Sterkere sammen 2024 – Medvirkning i praksis? 

Medvirkning i praksis

Tusen takk for en uforglemmelig Sterkere sammen 2024!

21. til 23. oktober var det igjen duket for Sterkere Sammen-konferansen i Oslo. Sterkere Sammen er en årlig konferanse for erfaringskonsulenter i regi av Erfaringssentrum, og i år var temaet “Medvirkning i praksis?”

Medvirkning i praksis? 

Årets tema var “Medvirkning i praksis”, og dette var en rød tråd gjennom konferansens innlegg og aktiviteter. Åpningen av konferansen løftet frem avklaringer rundt hva brukermedvirkning er og dens mange ansikter. Dette er viktig fordi det danner utgangspunkt for hvordan vi praktiserer medvirkning. En felles forståelse styrker praktiseringen av medvirkning, reduserer muligheten for misforståelser og styrker samarbeid. Medvirknings hovedformål er å mobilisere ressurser enten det er hos ansatt, bruker, tjeneste eller system. Brukermedvirkning og medvirkning er essensielt i effektive tjenesteutviklingsprosesser og bidrar til at tjenester kan bli mer brukerrelevant. 

Studentbilletter

Det har vært ekstra stas i år da Erfaringssentrum prøvde ut studentbilletter for studenter på de ulike utdannelsesforløpene for erfaringskonsulenter. Det ble en suksess! Et annet ønske i år var også å inkludere flere andre aktører fra næringsliv, og bruker- og pårørendeorganisasjoner. Å involvere flere perspektiver ønsker vi å jobbe videre med. Erfaringssentrum tror på at hele samfunnet trenger å engasjeres og kunnskapsløftes for å skape gode arenaer for fellesskap.

Landets største samlingspunkt for erfaringskonsulenter 

Flere erfaringskonsulenter er ansatt som den eneste erfaringskonsulenten på sin arbeidsplass. Derfor betyr arenaer hvor man kan møte yrkeskollegaer ekstremt mye. Det gir fellesskap, personlig giv og inspirasjon som tas tilbake til arbeidsplassen. Sterkere Sammen er også en arena for kunnskapsløft, erfaringsdeling og nettverksbygging med andre erfaringskonsulenter og forskjellige fagmiljøer. Sterkere Sammen-konferansen er den arenaen som samler flest erfaringskonsulenter på én gang.

På årets konferanse var det til sammen rundt 258 deltakere, hvorav flesteparten er, eller ønsker å jobbe som erfaringskonsulenter, samt arbeidsgivere, forskere, andre fagmiljøer og flere bruker- og pårørende organisasjoner. En ting opplevde vi tydelig: alle brenner vi for erfaringskompetanse og erfaringskonsulentrollen, det er et stort engasjement.

Erfaringskonsulenter, forskere og arbeidsgivere 

Konferansen går over tre dager, og dagen før hovedkonferansen (som varer i to dager) arrangeres flere samlinger og workshops. Årets forskerworkshop ble ledet av Kristina Åkerblom (UiB), Henning Pettersen (HINN) og Ann Mari Lofthus (HINN). Marit Borg og Bengt Karlsson har vært en del av arbeidsgruppen og forberedet workshopen.

 

Samtidig ble arbeidsgiversamlingen avholdt, hvor erfaringkonsulenters arbeidsgivere deltar. Her legges det til rette for gode diskusjoner og kunnskapsløft. Denne var ledet av Solrun Steffensen, faglig rådgiver i NAPHA. På kvelden ble det avholdt en egen samling for medlemmene i Erfaringssentrum, med middag, taler og underholdning. 

Selve hovedkonferansen inneholdt paneldebatter, innholdsrike foredrag fra inn- og utland, diskusjoner og engasjerte deltakere fra salen.  

Arbeidsgiversamling

Oslo kommune bidro med eksempler på gode praksiser, som en sjekkliste for ansettelser av erfaringskonsulenter. De delte villig sine innsikter og fortalte åpent om både suksesser og utfordringer de har møtt. 

Siren Thomesen fra NAPHA ga viktige innblikk i sine erfaringer og refleksjoner fra arbeidet som brukerspesialist i et FACT-team, hun løftet frem lederansvar rundt tilrettelegging og ivaretakelse av erfaringskonsulenter. Dette er også en av suksesskriteriene når erfaringskonsulenter ansattes for hvorvidt erfaringskompetanse kommer til sin fulle nytte.

Karl Johan Johansen fra KBT Fagskole presenterte hvordan erfaringskompetanse kan utvikles og hvordan læring basert på både egne og andres erfaringer kan skje. Han refererte til Åkerblom, som påpeker at erfaringskompetanse bør få en likeverdig plass i tjenestene sammen med annen fagkompetanse. Dette fordrer en kulturendring hvor erfaring blir anerkjent som en integrert del av den samlede kompetansen i helsetjenestene. 

Forskerworkshop 

Temaer som hvordan å lytte til pasienten, bruke sin egenerfaring i forskning, diskriminering og stigma, var bare noen av temaene som dukket opp under forskerworkshop på årets Sterkere Sammen konferanse.  

Peter Beresford delte av sin kunnskap via storskjerm. Han engasjerte med stor diskusjon om stigma og diskriminering, og hvordan man som medforskere skal delta i prosessen med sin egenerfaring. “Hvordan medvirkning i praksis?bli sterkere sammen,” fortalte han.  

Ann-Mari Lofthus fortalte om det å være dobeltkompetent og Dina Poursanidou, snakket om hvordan det er å jobbe med sin egenerfaring innen psykisk helsefeltet, hun forteller at man ofte er midt mellom akademia og psykisk helse. 

Flere av disse foredragene skapte godt grunnlag til workshop som alle deltakeren var med på. Disse spørsmålene lagde gode diskusjoner. 

  1. Hva har vært vanskelig og positivt i samarbeid med den andre? (medforsker/forsker) 
  1. Hva er mulige løsninger for å gjøre det bedre?  

 

Medlemskveld

Nærmere 60 medlemmer fra hele Norge var samlet og fikk høre fra Jæren Recovery College, Målfrid Frahm Jensen, Medvandrerne, Sober Oslo, Solveig Bartun Rob og Fontenehuset Bergen og flere! Det var også råbra underholdning fra Mickael Sommerseth. Det var utrolig hyggelig å være sammen med medlemmer på denne måten og lære av hverandre.  

Hovedkonferansen

Den første dagen av hovedkonferansen ble åpnet av Generalsekretær Mirabel Nguyen, som vektla at vi alle er mennesker, medmennesker og kolleger og at vi i rollene våres bidrar til en felles innsats for feltet, og dette er Erfaringssentrum takknemlig for. Dere er grunnen til at Erfaringssentrum eksisterer, og grunnen til at Erfaringssentrum fortsetter og utvikles som organisasjon. 

Musikkterapi var spredt ut igjennom hele konferansen og startet fint med en trio av Morten Brodahl på mandolin, Hans Petter Solli på gitar og Torhild Kielland som solist.

Det var panelsamtale om brukermedvirkning på individnivå, og vi fikk høre om medvirkning i praksis fra Husets Chris Kohlbacher og Marianne Pierron. Og ikke minst ble det utdeling av årets medvirkning i praksis?erfaringskonsulentpris som gikk til Inger Marie Berg Thune. Inger Marie bidrar i flere fora med sin kompetanse og sitt store engasjement for rusbehandling. Hun brenner for brukermedvirkning, antistigma og engasjerer seg i språket og ordene som benyttes på rusfeltet.  

Dag 2

Kimiya Sajjadi engasjerte absolutt alle med sitt foredrag som åpnet dag 2. Hun snakket om mangfold og inkludering. Reell medvirkning handler om bevisst inkludering, tilrettelegging og psykologisk trygghet til å spørre og si noe om det du trenger. “Er du ikke bevisst inkluderende, blir du ubevisst ekskluderende,” kunne hun dele.

Gjennom hele konferansen premierte vi med capser og annen merch på standen vår og fikk masse gode tilbakemeldinger der om behov for at arbeidsgivere øker sin kunnskap om erfaringskonsulenter og hva de
trenger. Det forteller oss det må prioriteres. 

Det var en haug av fantastiske foredrag og gode samtaler både på og utenfor scenen – for mange til å nevne – men i bagasjen tar vi med oss mange fine minner, ny kunnskap, og nye bekjentskap. Avslutningsvis ble Sterkere Sammen 2025 presentert, hvor overordnet tema er: Involvering, fellesskap og livskvalitet.

Vi ses neste år! 

 

 

 

medvirkning i praksis? medvirkning i praksis? medvirkning i praksis? medvirkning i praksis?

 

Fotograf: Olav Helland.

 

 

Del på Facebook
Twitter
Del videre på LinkedIn