Erfaringskonsulent Lee Gallagher og student ved Erfaringsskolen Christina Wærp, har lagd et kartleggingsverktøy. I et Drop-in tilbud der erfaringskonsulenter er i sentrum, anvendes en rekke steg for å legge til rette for refleksjon, trygghet og oppmuntre erfaringskonsulenter til å hjelpe personer å utforske egen recovery-prosess.
I et nytt drop-in lavterskelsamtaletilbud med erfaringskonsulent innen psykisk helse og rus for voksne over 18 år på Nordstrand.
Lee ville selge hus og biler
-Jeg heter Lee Gallagher og er engelsk. Min kone er norsk og vi har to barn. Konen min og jeg møttes da jeg bodde i Spania 2004, jeg er nå 20 år rusfri. For å bli rusfri måtte jeg flytte fra England, for å begynne på nytt, så jeg møtte henne mens jeg bodde der. Jeg elsket det, jeg hadde en fantastisk tid. Det var aldri min intensjon å jobbe innen rus og psykisk helse. Jeg likte alltid tanken på å selge hus eller biler, jeg likte alltid salgs biten.
Overlevelsesferdigheter
-Når jeg snakker med andre rusavhengige, og noe jeg er enig i, lærer vi ferdigheter for å overleve. En av de ferdighetene er å fikse penger hver dag. Vi må lære oss å overtale og influere andre, og det viser seg at vi blir veldig gode selgere. Og det var det jeg gjorde der. Da jeg flyttet hit, prøvde meg på litt forskjellige jobber, jeg har ikke formell utdanning.
-Jeg traff på en fyr som jobbet på Barneverns institusjon, der ingen ønsket å jobbe. Der fikk jeg meg ekstravakter, som jeg likte veldig godt. Og i 2016 jobbet jeg på et annen barnevern institusjon rusbehandling og tenkte at dette var for meg. Erfaringskonsulent var ikke noe jeg hadde hørt om før, men jeg visste at jeg måtte gjøre noe. Jeg gjorde det jeg kunne for å få mest mulig erfaring for å få meg en jobb. Og da fikk jeg meg en helge-stilling på en avrusnings avdeling i Drammen. Jeg elsket det, det føltes naturlig.
Baklengs inn i Recovery
-Hva som var spesielt med Spania var at jeg falt baklengs inn i Recovery. Da jeg kom til Spania, hadde jeg ingenting. Jeg fant meg et billig hostel, der alle som bodde der jobbet i barer og på utesteder, solgte billetter til turistattraksjoner og guidet-turer. Så ganske kjapt fant jeg et sted der det var mange mennesker på min alder, som var tilfreds ved å være der, gira på livet og ingen lå i senga. Jeg kunne ikke ligge i senga, for vi alle bodde på fellesrom.
-Så plutselig var jeg oppe, alle var glade og positive, jeg følte meg som en del av et team. Og på en litt bakvendt måte, så var det en ny identitet. Selv om det var en svak identitet. Som en selger, en del av et team. Jeg var en del av en gruppe, som gikk rundt sammen med andre, gjorde ting sammen, kom seg igjennom erfaringer sammen. Det gikk fra negativ identitet til plutselig å erstatte dem. Da du våknet opp på morgenen, hadde du en mening, andre forventet noe av deg. Vi var en gruppe, et team. Det var helt tilfeldig at det skjedde slik.
Hardt arbeid og god timing
-Har både jobbet i Allmenn FACT og Psykose FACT, og tre år i Frelsesarmeen rusomsorg, før jeg nå er i FOT-team Nordstrand. Jeg har vært veldig heldig med reisen min. Menneskene jeg møtte på det tidspunktet jeg gjorde, var jeg veldig heldig med. Jeg var heldig å møte konen min til riktig tid. Og det ordnet seg slik det skulle med alt.
Men tror du egentlig det bare var hell?
-Jeg har jobbet vanvittig hardt. Uansett hvor jeg var, jobbet jeg minst like hardt som alle andre. Jeg startet dagen tidligere enn andre og dro senere enn de fleste. Jeg pusset ting litt ekstra så det glinset og snakket med flere mennesker. Fordi jeg visste jeg måtte ta igjen det tapte.
-Man vil være den personen som gjør den jobben, og når personen ringer din referanse for å spørre om hvordan du er, så forteller de at du er akkurat den personen som jobber hardt, og kommer på jobb i tide. Ja, jeg har jobbet hardt, det er sant.
Hvordan ble Drop-in prosjektet til?
-Ideen ble til i samråd med min teamleder Virginia Redondo-Cornier, som overser psykisk helseteam drop-in tilbud. Dette tilbudet gir 30 min samtaler 3 til 4 ganger, og for hvem som helst over 18 år som bor på Nordstrand. Ideen er at erfaringskonsulenter holder samtalene og fokuserer på recovery-prosessen.
I Erfaringskonsulentens hjørne, forteller Ola at erfaringskonsulenter gir håp og mestring.
-Da hun ansatte meg, opplevde jeg at hun virkelig trudde på hvordan erfaringskonsulenter og rollen skulle brukes i tjenesten. Vi snakket en del om hvordan Drop-in tilbudet skulle bli formet, og hvordan jeg kunne bruke min kompetanse. Jeg følte meg ikke komfortabel med å håndtere akutte krise situasjoner, så det legger vi til rette for.
Hva kan jeg hjelpe deg med?
-Når noen kommer inn og sier; Jeg har det vanskelig i situasjoner med alkohol, og trenger noen å snakke med. Jeg kan ikke snakke med familien eller venner, eller legen min. Så er det et eksempel. Deres ønske er kanskje å slutte å drikke, eller vil ha kontroll på drikkingen, eller bare vil snakke om hva slags muligheter man har. Da er drop-in tilbudet for dem.
Brobygger
-Og vi jobber som brobyggere. Når det kanskje er litt mer prekært, og kanskje man trenger mer støtte og veiledning, skal vi finne annen type behandling. Vi tar samtale med dem og hjelper dem videre. Dette er veien å ta, dette er personene å snakke med først, og dette er det å forvente. Det er også vår jobb. Vi kobler personen med andre tjenester og tilbud som f. eks AA.
Ærlighet med recovery
Med recovery-modellen CHIME, (Connectedness, Hope, Identity, Meaning, Empowerment) legger det grunnlaget for verktøyet Lee og Christina jobber etter. Åpne og ærlige samtaler sammen med erfaringskonsulenter, der selvrefleksjon og egne prosesser settes i gang, jobbes det målrettet mot personens egne ønsker. Målet er at hvem som helst skal kunne få en time når dem trenger det. For hvem trenger ikke å droppe inn til en samtale av og til?
Mer informasjon finner du på facebook og åpningstiden under: