Erfaringskonsulentens hjørne: Anniken Wiik – Tillit og trygghet

I denne utgaven av Erfaringskonsulentens hjørne møter vi Anniken Wiik. Hun er erfaringskonsulent ved Lovisenberg sykehus og forteller om hvordan hun jobber for å skape tillit og trygghet i psykiatrien.  

Kan du fortelle litt om deg selv, hvor du jobber, og hva som inspirerte deg til å bli erfaringskonsulent? 

Jeg heter Anniken Wiik og jobber ved Lovisenberg Sykehus, Senter for psykisk helse og rus, på døgnpost. Helt siden jeg var ung har jeg ønsket å hjelpe mennesker i krise. Jeg har hatt mange tanker om hva jeg skulle utdanne meg til, men har slitt med skolegang. Å bli erfaringskonsulent ble derfor en vei som passet for meg. Jeg har jobbet med brukerperspektivet i 15 år gjennom frivillig arbeid, og denne erfaringen gjorde overgangen til rollen som erfaringskonsulent naturlig. 

Hva betyr denne rollen for deg personlig? 

Rollen betyr enormt mye for meg. Det å få muligheten til å hjelpe andre og ha en jobb jeg trives i, er svært viktig. Det gir meg en stor motivasjon til å ta gode valg i livet. 

Når erfaring gjør en forskjell 

Det er mange situasjoner hvor min erfaring har gjort en forskjell. En av de mest minneverdige var en pasient som i åtte måneder nektet å ha kontakt med helsepersonell, inkludert leger og psykologer. Jeg var den eneste personen pasienten kommuniserte med, og all kontakt gikk gjennom meg. Min erfaring og evne til å bygge tillit gjorde det mulig å nå inn. Det å kunne bruke egne erfaringer til å skape tillit og trygghet for andre er et unikt verktøy. 

Givende og utfordrende aspekter ved rollen 

Det mest givende for meg er kontakten med pasientene. Siden dette er en døgninstitusjon, ser jeg dem ofte og over lengre tid. Noen har korte opphold, mens andre blir værende lenger. De sakene hvor jeg er tett på pasientene, gir meg mye glede, og jeg blir oppriktig glad når jeg ser at de får det bedre. 

Det mest utfordrende er å strukturere arbeidsdagen min. Jeg har en god leder og jevnlig oppfølging, men jeg må i stor grad disponere tiden min selv. Det krever at jeg er selvstendig og disiplinert. Jeg deltar i møter, men utenom dette må jeg selv prioritere oppgavene mine og sørge for at jeg har en god rutine i hverdagen. 

Hva savner du for å styrke rollen, og hva håper du på fremover? 

Jeg føler meg godt ivaretatt i rollen og opplever at jeg har rom til å si ifra hvis noe er utfordrende. Det er god oppfølging og mye spennende innhold i jobben. Hvis jeg skulle savne noe, måtte det være mer struktur – men dette har jeg jobbet med å forbedre selv.

Generelt håper jeg at erfaringskompetanse blir mer vanlig i psykiatrien. Det er sjeldent man møter erfaringskonsulenter på døgnposter, men jeg skulle ønske det var flere av oss. Vi fungerer som en form for miljøpersonell, men med en friere rolle som lar oss jobbe med tillit og trygghet på en litt annerledes måte. 

Hvordan kan erfaringskompetanse endre helse- og velferdstjenestene? 

Jeg tror at erfaringskompetanse kan bidra til å lukke gapet mellom fagkunnskap og brukererfaring. Det kan gjøre psykiatrien mindre skremmende for pasientene og bidra til mer åpenhet og forståelse. Å eie sin egen historie uten å bli stigmatisert eller påført skam er viktig. Selv fagpersonell med egenerfaring kan oppleve det som vanskelig å snakke om sin bakgrunn. Økt åpenhet og mindre skam rundt psykisk helse og tjenestene vil være en stor fordel.

Jeg håper vi blir enda bedre til å møte mennesker der de er og tilpasse oss deres individuelle behov. 

Råd til kommende erfaringskonsulenter og arbeidsgivere 

Til kommende erfaringskonsulenter: Ha en klar forståelse av hva du er komfortabel med å dele, og hva du ønsker å holde privat. Skill mellom det personlige og det private, og sett tydelige grenser. Vær forberedt på å jobbe selvstendig, selv når du er en del av et team. Rollen kan være ensom til tider, og det krever at du trives med å være selvdreven. 

Til arbeidsgivere: Ha en tydelig forståelse av hva en erfaringskonsulent er, og hva rollen skal innebære. Forbered deg godt og tilby strukturert veiledning i arbeidshverdagen. Erfaringskonsulenter bør behandles på lik linje med andre fagansatte og inkluderes som en viktig del av teamet. 

 

Vil du bli kjent med flere erfaringskonsulenter? Sjekk ut vårt forrige intervju med Eva Linn Skogland!

Del på Facebook
Twitter
Del videre på LinkedIn