Erfaringskonsulentens hjørne: Ola Ålandsli – en stemme for håp og endring 

I denne utgaven av Erfaringskonsulentens hjørne møter vi Ola Ålandsli. Med over 12 års erfaring i feltet deler Ola sine refleksjoner om rollen som erfaringskonsulent, hvordan egenerfaring kan skape endringer, og hvordan fremtidens helse- og velferdstjenester kan dra nytte av erfaringskompetanse. 

 

Hvem er Ola, og hva inspirerte ham til rollen som erfaringskonsulent? 

Ola Ålandsli underviser som erfaringskonsulent på Samhandlingsskolen FFHR i Tønsberg. Han jobbet tidligere som erfaringskonsulent i Kirkens Bymisjons ettervernstiltak for gjengangerkriminelle – FRI. Ola har brukt sin egen livserfaring som grunnlag for å hjelpe andre. 

– Det som inspirerte meg, var ønsket om å være en bidragsyter for at flere skulle finne en vei ut av et liv de ikke ønsket. Jeg ville bygge håp om at det er mulig å skape en ny fremtid, sier han. 

Ola startet sin karriere som erfaringskonsulent allerede i 2012 i en 12-trinns behandlingsinstitusjon, der egenerfaring var høyt prissatt. Gjennom årene har han sett hvordan egenerfaring kombinert med teoretisk kunnskap kan skape dyptgående endringer, både for enkeltpersoner og for systemet rundt dem. 

Personlig betydning av rollen 

For Ola har rollen som erfaringskonsulent vært mer enn en jobb – den har vært en livsvei. 

– Jeg har lært mye om å håndtere både egne og andres tanker, drømmer og mål. Min oppgave er ikke å ha fasiten for andres liv. Men å være en medvandrer og likemann, for at andre skal oppnå sine mål forteller han. 

Ola har også vært med på å grunnlegge Samhandlingsskolen FFHR. Skolen ble startet i protest mot krav om høyskoleutdanning for å komme inn på studiet «Miljøarbeid -rus». Flere av «FRI» deltakerne gjennomførte studiet og ble gode erfaringskonsulenter. Så ble det ikke mulig lenger etter at det ble innført krav om høyskoleutdanning, og dette ekskluderte mange dyktige kandidater med verdifull egenerfaring. 

– Det var et slag for oss som så ressursene i mennesker med livserfaring. Derfor startet vi Samhandlingsskolen FFHR– for å gi disse menneskene en ny sjanse, sier Ola.

Når erfaring gjør en forskjell 

Et av Olas mest minneverdige øyeblikk som erfaringskonsulent var da han hjalp en deltaker i «Fri» med å komme seg ut av gjeld opparbeidet fra en fortid med rus og kriminalitet.  

– Vedkommende hadde et sterkt ønske om et A4-liv, men gjelden til et belastet miljø holdt ham tilbake. Gjennom flere møter klarte vi å få slettet gjelden, mot at han holdt seg på riktig vei. Det var som om skuldrene hans sank umiddelbart, sier Ola. 

Resultatet av innsatsen var transformativ. 

– I dag har han tatt utdannelse på høyskole, er gift, har barn, og jobber som elektroingeniør. Han fikk starte med blanke ark. Det viser kraften i å bruke egenerfaring til å bryte barrierer som systemet ikke kan nå, sier Ola. 

Givende og utfordrende aspekter ved rollen 

Ola finner stor glede i å se mennesker nå sine mål, ofte med bare litt støtte fra sidelinjen. 

– Det mest givende er å se hvordan motivasjon og en liten dytt kan forandre liv. Det viser hvor mye mennesker kan oppnå når de tror på seg selv, sier han. 

Men rollen har også sine utfordringer, spesielt når det gjelder å motivere de som forventer endring uten egen innsats. 

– Dette arbeidet handler ikke om å dele ut ferdige løsninger. Folk må ta grep selv. Min rolle er å finne den indre motivasjonen og hjelpe dem på vei, sier Ola. 

Hva savnes for å stå bedre i rollen? 

Ola savner større anerkjennelse for erfaringskonsulenters betydning og kompetanse. Han mener at fryktkultur blant fagpersoner ofte står i veien. 

– Mange fagpersoner ser oss som en trussel mot deres rolle, i stedet for et supplement. Det handler om å bygge forståelse for at vi ikke tar over jobben deres, men bidrar med noe unikt, sier han. 

Han understreker viktigheten av at arbeidsgivere tydelig kommuniserer dette til sine ansatte. 

– Hvis arbeidsgivere skaper trygghet og tydelighet rundt rollene, vil det være lettere å samarbeide og oppnå gode resultater sammen, sier Ola. 

Erfaringskompetanse som nøkkelen til fremtidens tjenester 

Ola tror erfaringskompetanse kan skape dype endringer i helse- og velferdstjenestene. 

– Relasjoner er nøkkelen. Når jeg møter noen som har opplevd det samme som meg, oppstår en umiddelbar tillit. Det er noe en fagperson uten egenerfaring ofte sliter med å etablere, sier han.  

Han peker også på at erfaringskonsulenter bringer med seg praktisk innsikt som går utover læreboka. 

– Vi vet hva som fungerer i praksis fordi vi har levd det. Og vi vet at ingen løsning passer for alle – det handler om å finne hver enkeltes unike vei, sier Ola.  

Råd til kommende erfaringskonsulenter og arbeidsgivere 

Til fremtidige erfaringskonsulenter har Ola et tydelig råd: 

– Tro på deg selv som en ressurs. Kombiner egenerfaring med teoretisk kunnskap, for eksempel ved å gå på en skole som Samhandlingsskolen FFHR. Det styrker din selvtillit og gjør deg mer robust i rollen, sier han. Da kan du «selge» deg inn på en helt annen måte. Sett deg inn i rollen som arbeidsgiver: Ville du ha ansatt deg selv? 

Til arbeidsgivere vil han oppfordre å ansette flere erfaringskonsulenter, og å skape trygghet i arbeidsmiljøet. 

– Gjør det klart at erfaringskonsulenter er et supplement, ikke en trussel. Ved å bygge broer mellom fag og erfaring kan vi sammen gi brukerne bedre tjenester, sier Ola. 

Avslutningsvis minner Ola oss om den kraften som ligger i håp og relasjoner: 

– Ingen er håpløse. Med riktig støtte, tro og en tydelig plan kan alle finne sin vei videre. Det er det erfaringskonsulenter handler om. 

 

Del på Facebook
Twitter
Del videre på LinkedIn